top of page
Search

Ο κύριος με το καπέλο

1η ημέρα


  1. Συζητάμε για την εικόνα της ενότητας και ζητούμε από τα παιδιά να την παρατηρήσουν και να κάνουν υποθέσεις. Ποιος; Πότε; Τι κάνει; Γιατί; Τι να συζητούν άραγε;

  2. Επισημαίνουμε ποιος είναι ο τίτλος του κειμένου. Χρωματίζουν τα Κ,κ στον τίτλο.

  3. Κυκλώνουμε στοιχεία της εικόνας που οι λέξεις τους έχουν μέσα το κ.

  4. Διαβάζουμε το κείμενο μεγαλόφωνα και ρωτάμε: Ποιοι είναι οι ήρωες που μιλούν; Τι λένε; Πού βρίσκονται; Τι κάνουν;

  5. Ζητούμε από τα παιδιά να όλα τα Κ,κ του κειμένου με ένα χρώμα και τα σημεία στίξης με άλλο χρώμα. Αναφέρονται οι λέξεις που έχουν Κ,κ και τα σημεία στίξης που εντόπισαν. Εξηγούμε τη χρήση του καθενός.

  6. Γράφουμε στο τέλος του κειμένου το είδος του (διάλογος). Συζητούμε ποια κείμενα ονομάζουμε διαλόγους.

  7. Κάνουμε καταμέτρηση των προτάσεων και γράφουμε δίπλα από κάθε πρόταση έναν αριθμό. Πόσες προτάσεις έχει όλο το κείμενό μας; Γράφουμε στο τέλος αυτή την πληροφορία.

  8. Συζητούμε για τον κύριο με το καπέλο. Τι κρατάει; Τι φοράει;

  9. Ζητούμε από τα παιδιά να βρουν αν υπάρχουν πρόσωπα-ζώα ή πράγματα μέσα στο κείμενο και να τα κυκλώσουν. Υπενθυμίζουμε ρωτώντας κάποιον μαθητή ότι αυτές τις λέξεις τις λέμε ουσιαστικά. Και γράφουμε δίπλα από τις κυκλωμένες λέξεις "ουσιαστικά".

  10. Κολλάμε ένα σχεδιάγραμμα για τον κύριο με το καπέλο στο τετράδιο των παιδιών και συζητούμε στην τάξη τι κρατά, τι φορά τι έχει κλπ. ώστε να γράψουμε κείμενο την επόμενη ημέρα.


    2η ημέρα


  11. Γράφουμε το κείμενο που προκύπτει από το σχεδιάγραμμα της προηγούμενης ημέρας.

  12. Εργασία διπλανής σελίδας. Ανάγνωση ποιήματος στη διπλανή σελίδα. Εντοπίζουμε την ομοιοκαταληξία και κυκλώνουμε τις λέξεις που τη δείχνουν. Ακούμε το τραγούδι από το YouTube (σε κάθε ενότητα ακούμε το προτεινόμενο τραγούδι).

コメント


bottom of page