5 Τρόποι να βοηθήσουμε τους μαθητές που δυσκολεύονται στο γραπτό λόγο
Όταν έχουμε μαθητές στην τάξη μας που υστερούν κατά πολύ στο γραπτό τους λόγο μας πιάνει μια απογοήτευση. Αναρωτιόμαστε πως θα καταφέρουμε να βοηθήσουμε αυτό το μαθητή/τρια να βελτιώσει το γραπτό του λόγο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πώς θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε το γραπτό λόγο των παιδιών μας, ακόμη και αυτών που δυσκολεύονται πολύ;
Συχνά, όταν διορθώνουμε το γραπτό κείμενο ενός παιδιού, είναι ευκολότερο να εστιάσουμε στο εάν έχει ακολουθήσει σωστά τους κανόνες ορθογραφίας και της γραμματικής. Αυτές είναι οι πιο προφανείς πτυχές του λόγου. Το ίδιο περιμένουν και οι γονείς από εμάς. Μπορεί να μας κάνουν και παρατηρήσεις όταν δε βλέπουν κάθε λάθος του παιδιού τους υπογραμμισμένο μέσα σε μια έκθεσή του. Η ορθογραφία, όμως, και η γραμματική δεν είναι οι πιο σημαντικές πτυχές του λόγου.
Το περιεχόμενο του κειμένου ενός παιδιού είναι πολύ πιο σημαντικό!
Το ίδιο πρέπει να εξηγήσουμε και στους γονείς. Όταν εστιάσουμε μόνο στους κανόνες της ορθογραφίας και της γραμματικής, περιορίζουμε πραγματικά την ανάπτυξη των μαθητών μας. Γι'αυτό θεωρώ ότι πρέπει να αντιστεκόμαστε στην παρόρμηση να διορθώνουμε κάθε ορθογραφικό ή γραμματικό λάθος στο γραπτό των παιδιών. Αντί να εστιάζουμε στο πως θα γράψουν οι μαθητές την τέλεια πρόταση, πρέπει να εστιάσουμε στο να τους κάνουμε να ενθουσιαστούν ώστε να γράψουν.
2. Εστιάζουμε σε ένα λάθος τη φορά
Πως θα βελτιώσουμε το γραπτό λόγο των παιδιών εάν δε διορθώνουμε όλα τους τα λάθη;
Πολύ πιο αποτελεσματικό είναι να διορθώνουμε κάθε φορά ΜΙΑ αδυναμία στην έκφρασή τους, όχι όλες μαζί. Αυτό βοηθά τα παιδιά να κατακτούν καλύτερα συγκεκριμένες συγγραφικές δεξιότητες. Επομένως, πρέπει να κρατούμε τη διδασκαλία της έκθεσης σύντομη.
Αυτό το κάνουμε και για έναν άλλο λόγο:
Δε θέλουμε να αποθαρρύνουμε τα παιδιά.
Το γραπτό τους είναι ένα κομμάτι του εαυτού τους, είναι έκφρασή τους. Εάν εμείς κάθε φορά υπερτονίζουμε τα λάθη τους μπορεί να μη βλέπουμε καθόλου αποτελέσματα ή ακόμη και να έχουμε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουμε!
Αυτό που πρέπει να κάνουμε επομένως, είναι να αφιερώνουμε 10-15' κάθε φορά που θέλουμε να διορθώσουμε ένα κοινό λάθος που κάνουν τα παιδιά στο γραπτό λόγο. Στη συνέχεια, να ζητήσουμε από τους μαθητές να εξασκηθούν και να εφαρμόσουν αυτό και μόνο, εάν υπάρξει επόμενη έκθεση.
Στην επόμενη διδασκαλία θα αναφερθούμε σε κάποιο άλλο κοινό λάθος και πως το αντιμετωπίζουμε. Με τον ίδιο τρόπο προσεγγίζουμε σταδιακά όλες τις πιθανές αδυναμίες που παρουσιάζουν οι μαθητές, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε προσωπικές αναφορές στο σύνολο της τάξης.
3. Διαφοροποιούμε τους στόχους μας για κάθε παιδί
Ο στόχος μας είναι να ενθουσιάσουμε όλους τους μαθητές μας να γράψουν. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι να το επιτύχουμε αυτό. Για τους αδύναμους μαθητές (ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες) πρέπει να τους αφήνουμε να "γράφουν με εικόνες".
Για παράδειγμα μπορούμε να ξεκινήσουμε βάζοντάς τους να ζωγραφίσουν την ιστορία τους σε εικόνες και στη συνέχεια να γράψουν μια λέξη για κάθε εικόνα. Με τον καιρό, τους βοηθάμε να γράψουν μια πολύ απλή πρόταση για κάθε εικόνα. Ο στόχος είναι να τους κάνουμε να γράφουν περισσότερο καθώς προχωρούν. Αυτό τους βοηθά πραγματικά να αναπτύξουν αγάπη για το γραπτό λόγο.
Εάν ένας μαθητής δεν μπορεί να γράψει επειδή δεν έχει τις απαραίτητες δεξιότητες, πιθανότατα θα απογοητευτεί και θα αποθαρρυνθεί. Επιτρέποντάς τον να γράφει με εικόνες τον βοηθούμε να συμμετάσχει στο μάθημα και να αναπτύσσει την αγάπη του για το γραπτό λόγο.
4. Δε περιμένουμε γρήγορα αποτελέσματα
Συχνά ως δάσκαλοι, θέτουμε πολύ υψηλούς στόχους. Θέλουμε όλοι οι μαθητές μας να είναι επιτυχημένοι. Θέλουμε όχι μόνο να ανταποκρίνονται αλλά και να ξεπερνούν τις προσδοκίες μας. Και όταν δεν πληρούν αυτό το επίπεδο, νιώθουμε αποτυχημένοι.
Αλλά εδώ είναι το θέμα...είμαστε στην αρχή ή στη μέση της σχολικής χρονιάς. Εάν αξιολογούμε τους μαθητές μας με τα πρότυπα που αναμένεται να επιτύχουν στο τέλος του έτους, θα απογοητευτούμε. Είναι φυσιολογικό να έχουμε μαθητές που γράφουν στο επίπεδο της τάξης, κάποιους που γράφουν πάνω από αυτό το επίπεδο και κάποιους που γράφουν κάτω από αυτό.
Όλα τα παιδιά μαθαίνουν στο δικό τους χρόνο και με τον δικό τους ρυθμό.
Ανεξάρτητα από τη δουλειά που έχει κάνει ο συνάδελφός μας την προηγούμενη χρονιά, καλό να είναι πάντα να υποθέτουμε ότι αυτή είναι η πρώτη χρονιά που οι μαθητές μας λαμβάνουν ποιοτική διδασκαλία του γραπτού λόγου. Επομένως, να μην αποθαρρυνόμαστε αν νιώθουμε ότι ξεκινάμε από το μηδέν.
5. Κάνουμε υπομονή
Η αλήθεια είναι ότι δεν θα κατακτήσει κάθε μαθητής κάθε δεξιότητα που διδάσκουμε. Μερικά παιδιά θα κατακτήσουν κάποιες δεξιότητες, κάποια θα κατακτήσουν άλλες. Εάν είμαστε τυχεροί, ένας ή δύο μαθητές μπορεί να κατακτήσουν τα περισσότερα.
Άλλωστε, είμαστε μόνο ένας σταθμός στο εκπαιδευτικό ταξίδι των παιδιών. Δεν χρειάζεται να βεβαιωθούμε ότι τα κατακτούν όλα. Θα έχουν άλλη μια ευκαιρία να μάθουν αυτές τις δεξιότητες ξανά την επόμενη σχολική χρονιά.
Περισσότερα για τους μαθητές και την εκπαίδευση:
Comments