top of page
Search

9 Τρόποι να Αξιοποιήσετε στο Έπακρο την Πρώτη Συνάντηση με τους Γονείς

Οι μαθητές και οι οικογένειες τους πάντα ανυπομονούν για την πρώτη συνάντησημε το/τη δάσκαλο/α! Είναι η πρώτη ευκαιρία για όλους να συστηθούν, ώστε η σχολική χρονιά να αρχίσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις!


Αν και υπάρχει περιορισμένος χρόνος κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, είναι σημαντικό να την κάνουμε συναρπαστική και ουσιαστική! Ακολουθούν 9 δημιουργικές ιδέες που βρήκα στο διαδίκτυο και μπορούμε να δοκιμάσουμε.


1. Δώστε την ευκαιρία στους γονείς να κάνουν δωρεές


Στη πρώτη συνάντηση με τους γονείς, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε την οθόνη της τάξης (στον προτζέκτορα) που να δείχνει μια ενδιαφέρουσα εικόνα (π.χ ένα δέντρο). Πάνω στην εικόνα κολλήστε αυτοκολλητάκια post-it, που το καθένα περιέχει ένα στοιχείο-αντικείμενο ή εργαλείο που χρειάζεται για την τάξη!


Εάν οι οικογένειες ενδιαφέρονται να δωρίσουν, μπορούν να πάρουν μαζί τους το post-it στο σπίτι ως υπενθύμιση για να αγοράσουν αυτό το αντικείμενο.


Πολλοί γονείς θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν την τάξη του παιδιού τους, αλλά δεν είναι σίγουροι πώς να το κάνουν. Αυτός είναι ένας εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος να ζητήσετε τη βοήθειά τους!


2. Δημιουργήστε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για την τάξη



Οι γονείς θα εκτιμήσουν ένα συνοπτικό ενημερωτικό φυλλάδιο όπως το παραπάνω (προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα). Μοιράζοντας ένα τέτοιο φυλλάδιο στη συνάντηση γονέων, τους δίνετε την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το ημερήσιο πρόγραμμα, τους κανόνες της τάξης, τις προσδοκίες βαθμολόγησης, τις εργασίες για το σπίτι και οτιδήποτε άλλο επιλέξετε να συμπεριλάβετε στο φυλλάδιό σας. Οι γονείς μπορούν να κρατήσουν και να ανατρέξουν σε αυτό το σημαντικό έγγραφο για ολόκληρη τη σχολική χρονιά!


3. Μοιραστείτε flip-book με πληροφορίες για την τάξη



Θα έχετε ακούσει σίγουρα για τα βιβλιαράκια flip-book. Παρόμοια με το φυλλάδιο, μια άλλη επιλογή είναι να δημιουργήσετε ένα τέτοιο βιβλιαράκι με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες τάξης σε ένα μέρος και μπορείτε να αφήσετε ένα σε κάθε θρανίο μαθητή.


Έχω δει κάποια να κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά σίγουρα μπορείτε να φτιάξετε κι ένα μόνοι σας!


4. Μοιράστε ένα ενδιαφέρον φυλλάδιο για τον εαυτό σας


Είναι πάντα παρήγορο για τους γονείς να μαθαίνουν πράγματα για τον δάσκαλο της τάξη και το πως είναι στην προσωπική του ζωή.


Το να μοιράζεστε τα αγαπημένα σας φαγητά και βιβλία, αυτό που κάνατε το καλοκαίρι και τα χόμπι σας είναι ένας πρωτότυπος τρόπος να σας γνωρίσουν οι γονείς και να σας εμπιστευτούν από την αρχή της χρονιάς!


5. Προτρέψτε τους γονείς να αφήσουν ένα σημείωμα για το παιδί τους


Σκεφτείτε πόσο θα ενθουσιαστούν οι μικροί σας μαθητές, εάν μπαίνοντας στην τάξη, βρουν ένα σημείωμα από τους γονείς μετά τη συνάντηση γονέων!


Μπορείτε να ετοιμάσετε κατάλληλα ένα συγκεκριμένο σημείο μέσα στην τάξη (κάποιο θρανίο) με όμορφα χαρτάκια σημειώσεων, ένα στυλό κι ένα βάζο, όπου οι γονείς θα περνούν και θα αφήνουν ένα ωραίο μήνυμα στα παιδιά τους για τη νέα χρονιά.


Εάν κάποιος μαθητής δεν λάβει σημείωμα μπορείτε να τους αφήσετε εσείς ένα!


6. Βγείτε μια αστεία φωτογραφία



Πόσο διασκεδαστικό θα ήταν στο τέλος της συνάντησης γονέων καλούσατε μέσα τους μαθητές για ένα διασκεδαστικό photobooth. Είναι μια πολύ καλή ιδέα για να σπάσει ο πάγος!


Οι οικογένειες μπορούν να ποζάρουν μαζί με ενθουσιασμό για τη σχολική χρονιά και να την κάνουν πραγματικά μια αξέχαστη εκδήλωση.


7. Βάλτε ένα βάζο ευχών γονέα


Κάτι αντίστοιχο με το βάζο σημειώσεων για τα παιδιά.


Ενώ συναντάτε τους γονείς, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να γνωρίσετε πραγματικά τους ίδιους και τους στόχους τους για τη σχολική χρονιά.


Κάντε ένα σταθμό για να γράψουν οι γονείς μια ευχή που έχουν για το παιδί τους αυτή τη σχολική χρονιά. Αυτό το σημείωμα μπορείτε να το κρατήσετε για τον εαυτό σας ή να το μοιραστείτε με τους μαθητές σας εάν το επιθυμούν οι γονείς!



8. Προσφέρετε ένα ευχαριστήριο κέρασμα


Παρόλο που πραγματικά έχετε πάρα πολλά να κάνετε για τη νέα χρονιά, προσπαθείστε να χαρίσετε στους γονείς και μια μικρή απόλαυση Σκεφτείτε να προσφέρετε κάτι απλό, όπως χυμό ή νερό και ένα απλό τρόφιμο, όπως κέικ ή μπισκότα.


9. Μοιράστε ένα σημείωμα «Δείξτε προσοχή».


Αυτή η ιδέα πιστεύω ότι θα ενισχύσει ακομη περισσότερο τις θετικές σχέσεις με τις οικογένειες των παιδιών.


Αυτό το φυλλάδιο θα εξηγεί στους γονείς ότι κάθε φορά που το παιδί τους είχε μια δύσκολη μέρα και απαιτείται περισσότερη υπομονή στο σχολείο από το κανονικό, αυτοί μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα ή email στον δάσκαλο ή στη δασκάλα με τη φράση "Δείξτε προσοχή"


Έτσι ο/η δάσκαλος/α θα ξέρει ότι εκείνη την ημέρα θα πρέπει να αποτελέσει στήριγμα κατά τις σχολικές ώρες για το παιδί και ταυτόχρονα να μην πιέζει με ερωτήσεις.


Ελπίζω να σας άρεσαν οι ιδέες!


Εάν έχετε κάποιες άλλες, γράψτε μου σε σχόλιο ακριβώς κάτω από το άρθρο αυτό!


Καλή σχολική χρονιά!


Εάν δεν έχετε διδάξει ακόμη απαραίτητες ρουτίνες στην τάξη σας δείτε εδώ τέσσερις τρόπους για να το κάνετε.


bottom of page