top of page
Search

4 Τεχνικές για να Διδάξουμε Ρουτίνες στην Τάξη μας

Τώρα που ξεκινά η χρονιά σίγουρα μας απασχολεί το πώς θα διδάξουμε στους μαθητές μας συγκεκριμένες ρουτίνες που θα ακολουθούν στην τάξη, π.χ πως μπαίνουμε μέσα στην τάξη, τι κανόνες ακολουθούμε κλπ.


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι θα πρέπει πραγματικά να αφιερώνουμε χρόνο στην εκμάθηση αυτών των ρουτινών για να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Και το δεύτερο είναι ότι ο τρόπος που θα διδάξουμε τις ρουτίνες μπορεί να γίνει αρκετά βαρετός αν δεν εμπλέξουμε τους ίδιους τους μαθητές στη διαδικασία.

Ας μοιραστούμε μερικές τέτοιες ιδέες για το πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό:


1. Οι μαθητές δραματοποιούν τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουν


Αφού εξηγήσουμε στους μαθητές μας μια ρουτίνα, επιλέγουμε έναν μαθητή που υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να αμφισβητεί τους κανόνες της τάξης ή κάποια ρουτίνα. Ζητούμε από το μαθητή να δείξει στην τάξη πώς να ΜΗΝ κάνει τη ρουτίνα που μόλις διδάξαμε.


«Γιάννη, δείξε στην τάξη πω δανειζόμαστε βιβλία από την τάξη. Φρόντισε να κάνεις όλα όσα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις». Ο Γιάννης θα λατρέψει το ότι του δίνετε προσοχή και τον βάζετε να δείξει κάτι που δεν πρέπει να κάνει. Η τάξη σας επίσης θα το λατρέψει. Αφήστε τους να γελάσουν. Αυτό θα του δώσει αυτοπεποίθηση.


Όταν τελειώσει ο Γιάννης, κάντε μια λίστα με τα πράγματα που έκανε λάθος. (Παραδείγματα: μιλάμε, τρέχουμε, βάζουμε τα βιβλία σε λάθος μέρος, δεν είμαστε προσεκτικοί με τα βιβλία, παίρνουμε έναν πάρα πολλά βιβλίων κ.λπ.).


Τώρα, πείτε στον Γιάννη να δείξει στην τάξη πώς να κάνει σωστά τη ρουτίνα. Επειδή του έχουμε ήδη τονώσει την αυτοπεποίθηση αυτή τη φορά θα το κάνει σωστά. Όταν τελειώσει, φτιάξτε μια λίστα (ή συζητήστε) τα πράγματα που έκανε σωστά.


«Γιάννη, τα κατάφερες υπέροχα. Τώρα ξέρω ότι θα μπορείς πάντα να παίρνεις σωστά βιβλία από τη βιβλιοθήκη της τάξης μας. Μόλις μου το απέδειξες! Ευχαριστώ! Ελπίζω η υπόλοιπη τάξη να τα καταφέρει εξίσου καλά με εσένα!».


Προτείνω για κάθε ρουτίνα να αναζητήσετε εκείνα τα παιδιά που υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία να ακολουθήσουν τους κανόνες.


2.Αφήστε τους μαθητές να διδάξουν οι ίδιοι


Πρέπει να δίνουμε στους μαθητές μας περισσότερο χώρο να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και στη διδασκαλία των ρουτινών στην τάξη.


Χωρίζουμε την τάξη σε μικρές ομάδες (2-4 μαθητές ανά ομάδα). Αναθέτουμε σε κάθε ομάδα μια διαφορετική ρουτίνα από αυτές που έχουμε διδάξει. Οι μαθητές θα πρέπει να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν μια αφίσα ή ένα PowerPoint για να ξαναδιδάξουν τη ρουτίνα στην τάξη!


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα σε αυτή τη δραστηριότητα; Θα ήθελα πολύ να ακούσω τις απόψεις σας!


3.Παίξτε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ερωτήσεων


Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μερικές κάρτες με ερωτήσεις επάνω στις ρουτίνες που διδάξαμε (έχω έτοιμες κάποιες για εσάς) και ένα απλό επιτραπέζιο παιχνίδι με βήματα. Προτείνω το φιδάκι. Αυτό το παιχνίδι το γνωρίζουν οι περισσότεροι μαθητές και έτσι μπορούν εύκολα να εστιάσουν στις ερωτήσεις και όχι στο πως παίζεται το παιχνίδι.


Οι μαθητές απαντούν εκ περιτροπής σε μια ερώτηση από τις κάρτες, για παράδειγμα "Ποιοι είναι οι κανόνες για τη δανειστική βιβλιοθήκη της τάξης;". Όταν απαντούν σωστά συνεχίζουν κανονικά το παιχνίδι όταν έρθει η σειρά τους. Όταν απαντούν λάθος η σειρά τους την επόμενη φορά παραλείπεται.


Μου αρέσει να βάζω τους μαθητές μου να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια διαδικασίας γιατί είναι ο τέλειος τρόπος για να διασκεδάσουν ενώ κάνουν μια επανάληψη στους κανόνες της τάξης.


4.Βρες Κάποιον Που…


Μια πολύ απλή δραστηριότητα που θα βγάλει τους μαθητές μας από τα θρανία και θα τους κάνει να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους.


Δίνουμε σε κάθε μαθητή μια καρτέλα «Βρες Κάποιον Που» σαν αυτήν που βλέπετε στην εικόνα. Οι μαθητές θα πρέπει να περπατήσουν ελεύθερα μέσα στην τάξη και να βρουν κάποιον που μπορεί σίγουρα να εξηγήσει τις ρουτίνες που είναι καταγεγραμμένες στην καρτέλα. Όταν βρουν αυτό το άτομο, γράφουν το όνομά του στην καρτέλα. Πρέπει, όμως, να σημειώσουν οπωσδήποτε ένα διαφορετικό άτομο σε κάθε κουτάκι.


Το υλικό για να διδάξετε τις ρουτίνες της τάξης σας, σάς το προσφέρω απλόχερα!


Εάν δεν έχετε χρόνο να ετοιμάσετε όλο αυτό το υλικό για τις παραπάνω δραστηριότητες, μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτό που έχω φτιάξει εγώ, βρίσκοντάς το από τον παρακάτω σύνδεσμο:

  • Μια λίστα όλων των ρουτινών που μπορείτε να διδάξετε και και από τις οποίες θα διαλέξουν οι μαθητές σας να διδάξουν

  • Κάρτες για το επιτραπέζιο παιχνίδι και

  • Την καρτέλα «Βρες κάποιον που…»


Ορίστε το link:




Δείτε επίσης:


bottom of page