top of page
Search

5 Μοντέλα Πολλαπλασιασμού που Πρέπει να Διδάξετε στους μαθητές


Όταν ήμασταν στο σχολείο, μάθαμε να απομνημονεύουμε τους πολλαπλασιασμούς. Αυτό για τους περισσότερους μαθητες ειναι ένας βραχνάς.


Γι' αυτο σήμερα υπάρχει η τάση οι μαθητές διδάσκονται συγκεκριμένα μαθηματικά μοντέλα, προκειμενου να αποδείξουν μια πράξη. Αυτά τα μοντέλα, συχνά, απαιτούν πολύ χρόνο μέσα στην τάξη. Δίνουν, όμως, το πλεονέκτημα, στους μαθητές να θυμούνται τι πρέπει να κάνουν και γιατί το κάνουν.


Έχω ετοιμάσει κάρτες με αυτά τα μοντέλα και μπορείτε να τα βρείτε εδώ, εάν θέλετε να τα έχουν οι μαθητές στο τετράδιό τους και να τα βρίσκουν ανά πάσα στιγμή!


Η σειρά με την οποία εμφανίζονται τα μοντέλα πολλαπλασιασμού στη φωτογραφία είναι η σειρά με την οποία εξηγώ κάθε μοντέλο εδώ:



1.Ίσες ομάδες

Αυτό είναι ίσως το πιο βασικό μοντέλο πολλαπλασιασμού. Βοηθά πραγματικά στην ενίσχυση της έννοιας του πολλαπλασιασμού ως μια συλλογή ίσων ομάδων. Ο πρώτος παράγοντας στον πολλαπλασιασμό λέει πόσες ομάδες υπάρχουν. Οι μαθητές σχεδιάζουν έναν κύκλο για κάθε ομάδα. Ο δεύτερος παράγοντας λέει στους μαθητές πόσα αντικείμενα υπάρχουν σε κάθε ομάδα. Μπορούν να σχεδιάσουν Χ μέσα σε κάθε έναν από τους κύκλους. Οι μαθητές μπορούν να μετρήσουν κάθε Χ, να παραλείψουν την μέτρηση των κύκλων ή να κάνουν επαναλαμβανόμενη πρόσθεση για να βρουν το γινόμενο.


2. Αριθμητικοί Δεσμοί

Αυτό το μοντέλο σχεδιάζεται ευκολότερα επειδή ο μαθητής χρησιμοποιεί αριθμούς αντί για X. Ωστόσο, αυτό το μοντέλο είναι λίγο πιο αφηρημένο και τα παιδιά μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να μεταβούν σε αυτό το μοντέλο. Ο μεγάλος κύκλος αντιπροσωπεύει το σύνολο ή το προϊόν. Κάθε ένας από τους μικρότερους κύκλους αντιπροσωπεύει ένα μέρος ή μια ομάδα. Ο αριθμός μέσα στον μικρό κύκλο αντιπροσωπεύει τον αριθμό μέσα σε κάθε ομάδα.


3. Διάγραμμα ή μπάρα

Αυτό είναι είναι ένα καταπληκτικό μοντέλο. Συνήθως γίνεται το αγαπημένο των μαθητών, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού. Είναι, επίσης, ένας καλό εργαλείο μοντελοποίησης κλασμάτων. Ολόκληρη η μπάρα αντιπροσωπεύει το σύνολο ή το προϊόν. Στη συνέχεια, η μπάρα χωρίζεται σε ίσες ομάδες. Ο αριθμός μέσα σε κάθε κουτάκι αντιπροσωπεύει το μέγεθος κάθε ομάδας ή μονάδας.


4.Πίνακας

Οι πίνακες πραγματικά βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς και γιατί λειτουργεί το διάγραμμα πολλαπλασιασμού. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι οι μαθητές πρέπει να σχεδιάσουν όλα τα X και μερικές φορές το κάνουν λίγο τσαπατσούλικα. Ο πρώτος παράγοντας λέει στους μαθητές πόσες ομάδες ή σειρές να σχεδιάσουν. Ο δεύτερος παράγοντας λέει πόσοι είναι σε κάθε ομάδα. Όταν είναι όλα σχεδιασμένα, οι μαθητές μπορούν να παραλείψουν να μετρήσουν τις σειρές για επίλυση.


5. Αριθμητική Γραμμή

Μια αριθμητική γραμμή τείνει να είναι λίγο πιο αφηρημένη από τα άλλα μοντέλα. Μου αρέσει όμως να το χρησιμοποιώ γιατί πιστεύω ότι θέτει τα θεμέλια για τη χρήση μιας αριθμητικής γραμμής. Ο πρώτος αριθμός λέει στον μαθητή πόσα άλματα θα κάνει. Ο δεύτερος παράγοντας λέει στον μαθητή πόσο μεγάλο θα είναι κάθε άλμα.


Τώρα μπορείτε να προσθέσετε κι εσείς αυτά τα σημαντικά μοντέλα στην μαθηματική εργαλειοθήκη των μαθητών σας, ώστε αυτοί να έχουν ένα σημαντικό βοήθημα κάθε φορά που κάνουν ή να ελέγξουν έναν πολλαπλασιασμό. Παροτρύνετε τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν όποια στρατηγική θέλουν, τους αρέσει ή τους βολεύει!


Comentaris


bottom of page