top of page
Search

Τα πάντα για Τα Διαδραστικά Σημειωματάρια


Τι είναι τα διαδραστικά σημειωματάρια;


Τα διαδραστικά σημειωματάρια είναι ένας πρακτικός τρόπος εξάσκησης, όπου οι μαθητές καλούνται να κόψουν και να κολλήσουν στο τετράδιό τους, κι όχι μόνο να απαντήσουν απλά σε ένα φύλλο εργασίας.


Στο τέλος αυτού του άρθρου θα βρείτε έτοιμα πλαίσια, που μπορείτε να επεξεργαστείτε για να φτιάξετε δικά σας σημειωματάρια.


Τα διαδραστικά σημειωματάρια, επιτρέπουν στους μαθητές να εξασκήσουν δεξιότητες με πιο ελκυστικό τρόπο, που απαιτεί προσπάθεια και χρόνο για να γίνει. Και μάλιστα, γίνεται με ένα τρόπο, ο οποίος επιδεικνύει ποια δεξιότητα έχουν κατακτήσει οι μαθητές (συνήθως βάζοντας έναν τίτλο του τι μπορούν να κάνουν). Δείτε εδώ ένα παράδειγμα διαδραστικής άσκησης:



Μπορείτε να ξεκινήσετε χρησιμοποιώντας απλώς το διαδραστικό σημειωματάριο σε ένα μάθημα. Αν πάει καλά, μπορείτε πάντα να το χρησιμοποιήσετε και σε μια άλλη θεματική στα μέσα του έτους. Μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ ασκήσεις για διαδραστικό τετράδιο Γ' και Δ' Δημοτικού για την πρόσθεση και αφαίρεση διψήφιων και τριψήφιων αριθμών και την επίλυση προβλημάτων με πρόσθεση και αφαίρεση!


Πως χρησιμοποιούμε το διαδραστικό σημειωματάριο;


Αυτού του είδους η εξάσκηση θα σας βοηθήσει πάρα πολύ στο να επιτύχετε τη διαφοροποίηση στην τάξη σας. Την ώρα που τα συμπληρώνουν οι μαθητές παρακολουθήστε τους και κάντε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις:

  • Χρειάζονται τα παιδιά κι άλλη εξάσκηση για αυτή τη δεξιότητα;

  • Χρειάζεται κάποιος ο μαθητής να μετακινηθεί σε άλλη ομάδα βάσει των ικανότητων του;

  • Ποιος χρειάζεται παρέμβαση;

  • Ποιος είναι έτοιμος να πάει πολύ πιο πέρα;


Πότε θα βρω χρόνο για διαδραστικό σημειωματάριο;


Η καταλληλότερη ώρα για να φτιάξετε αυτές τις δραστηριότητες με τα παιδιά είναι παίρνοντάς τους σε μικρές ομάδες υπό την καθοδήγησή σας. Αυτό προϋποθέτει ότι οι υπόλοιποι μαθητές την ίδια ώρα θα πρέπει να είναι απασχολημένοι με κάποια άλλη δραστηριότητα, την οποία μου αρέσει να ονομάζω "αυτόνομη εργασία".


Μπορεί να σας φαίνεται βουνό αρχικά αυτός ο τρόπος διδασκαλίας, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να δείτε αυτοπροσώπως πως τα πάει καθένας από τους μαθητές σας και να διαφοροποιήσετε τη διδασκαλία σας.


Δε χρειάζεται κάθε μέρα να κάνουμε διαδραστικό σημειωματάριο. Υπολογίζουμε κατά μέσο όρο περίπου μια δραστηριότητα την εβδομάδα για κάθε μάθημα. Καλύτερο είναι οι μαθητές να έχουν εξασκηθεί πρώτα στη συγκεκριμένη δεξιότητα καλά μέσα στην εβδομάδα και η δραστηριότητα αυτή να είναι περισσότερο σαν αξιολόγηση από εσάς για το τι έχουν κατακτήσει οι μαθητές. Στο τέλος της εβδομάδας και μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, μπορείτε να δείτε καθαρά ποιοι μαθητές χρειάζονται παρέμβαση!


Πότε κόβουν τα παιδιά;


Όταν θα δώσετε τα φυλλάδια για τα διαδραστικά σημειωματάρια στα παιδιά που βρίσκονται στη μικρή ομάδα σας, καλό είναι αυτά να αρχίσουν να κόβουν αμέσως (δεδομένου ότι θα ξέρουν τον τρόπο). Έτσι, θα μπορείτε να ελέγξετε λίγο τους υπόλοιπους μαθητές και να τους κατευθύνεται στην αυτόνομη εργασία που τους έχετε αναθέσει.


Όταν επιστρέψετε στη μικρή ομάδα τα παδιά θα έχουν τελειώσει το κόψιμο. Είναι η ώρα που θα συζητήσετε οποιοδήποτε λεξιλόγιο ή στρατηγικές έχετε μάθει και που θα τους βοηθήσουν σε αυτή τη δραστηριότητα. Μέχρι να τελειώσετε με αυτή τη μικρή συζήτηση, οι μαθητές θα έχουν τελειώσει και το κόλλημα στο τετράδιο. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί ποτέ περισσότερο από 5 λεπτά.


Πώς θα κάνουμε τους μαθητές να κόβουν γρηγορότερα για να μην χάνεται χρόνος;


Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε δραστηριότητες με ίσια, απλά κοψίματα. Οι μαθητές θα γίνονται πολύ πιο γρήγοροι με την πάροδο του χρόνου εάν οι περισσότερες από τις δραστηριότητές σας μοιάζουν μεταξύ τους. Δεν θα χρειάζονται οδηγίες κάθε φορά για το πως να κόψουν και να κολλήσουν κάθε δραστηριότητα. Επίσης, πιστεύω πως έχει νόημα στην αρχή της χρονιάς να μάθετε στα παιδιά πως να κόβουν εάν δε ξέρουν πως.


Τι κάνουμε όταν κάποια παιδιά τελειώνουν πιο γρήγορα από τα άλλα;


Εάν οι μαθητές ολοκληρώσουν μια δραστηριότητα και έχουν όλες τις απαντήσεις σωστές, τους αφήνω συχνά να πηγαίνουν σε ένα ειδικό "σταθμό" στην τάξη που έχω δημιουργήσει για τους μαθητές που τελειώνουν γρήγορα. Εκεί μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι με τι θα ασχοληθούν εκείνη την ώρα (παρέχω ποικιλία δραστηριοτήτων ή παιχνίδια που τους βοηθούν να εμβαθύνουν λίγο περισσότερο στα αντικείμενα). Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές που προσπαθούν ανταμείβονται για την προσεκτική δουλειά τους.


Πως να ξεκινήσω ένα διαδραστικό σημειωματάριο;


Στο αρχείο που έχω αναρτήσει πιο κάτω, έχω συμπεριλάβει τα πλαίσια τόσο για τον τίτλο της δεξιότητας, όσο και για τα τετραγωνάκια μέσα στα οποία μπορείτε να προσθέσετε οι ίδοι τις δικές σας πράξεις μαθηματικών ή ασκήσεις γραμματικής ή γλώσσας ή γεωγραφίας κλπ.


Επομένως, το αρχείο δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη τάξη ή μάθημα, μπορείτε να το κατεβάσετε και να το προσαρμόσετε (είναι αρχείο power point) σε όποιο αντικείμενο θέλετε (μπορείτε να εκτυπώσετε το αρχείο σε οριζόντια μορφή, με 4 πλαίσια ανά σελίδα)! Θα χαρώ να δω φωτογραφίες από το αποτέλεσμα!


Κατεβάστε από εδώ το αρχείο:









Comments


bottom of page