top of page
Search

Πως να μη βαριούνται οι μαθητές μας στο μάθημα!

Η συμμετοχή των μαθητών είναι ο νούμερο ένα στόχος όλων μας, πολύ απλά, γιατί κανένας γνωστικός στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αυτήν!


Ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε τους μαθητές μας πιο ενεργούς είναι:

  • Αφενός να μειώσουμε τη δικιά μας ομιλία και

  • Αφετέρου να μειώσουμε τον χρόνο που περνούν οι μαθητές στα θρανία τους.


Στο άρθρο μοιράζομαι μερικούς τρόπους που μπορούμε να ακολουθούμε για να κρατάμε τους μαθητές μου αφοσιωμένους στα μαθήματά μας.


1.Μουσική στην τάξη


Υπάρχει τόση πολλή έρευνα εκεί έξω για το πώς η μουσική μειώνει το άγχος και τα νεύρα και απελευθερώνει ενδορφίνες που μας κάνουν χαρούμενους. Η μουσική μας ξυπνά και κάνει το σώμα μας να κινείται!


Ορίστε τρόποι με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μουσική για να αυξήσουμε τη συμμετοχή των μαθητών:

  • Διασκεδαστική μουσική καθώς μπαίνουν στην τάξη και βγάζουν τα βιβλία τους,

  • Χαλαρωτική μουσική ενώ γράφουν,

  • Χαρούμενη μουσική μετά από ένα τεστ,

  • Μουσική ενώ μαζεύουν τα πράγματά τους και καθαρίζουν την τάξη ή

  • Τραγούδια σαν ανταμοιβή για μια καλή τους συμπεριφορά


2. Επιλογές στους μαθητές!


Όταν οι μαθητές μπορούν να κατευθύνουν με κάποιο τρόπο τη μάθησή τους, εμπλέκονται πολύ περισσότερο στις δραστηριότητες της τάξης.


Το ζήτημα είναι να βρούμε τρόπους να τους επιτρέπουμε να κάνουν επιλογές κάθε μέρα! Ορίστε μερικές από αυτές:

  • Επιλογή θέσης μέσα στην τάξη

  • Επιλογή συνεργάτη ή ομάδα συνεργασίας

  • Επιλογή παιχνιδιού εξάσκησης μιας συγκεκριμένης δεξιότητας ή φύλλου εργασίας

  • Επιλογή βιβλίου από το οποίο θα κάνουν ανάγνωση

  • Επιλογή ανάμεσα σε 2-3 θέματα έκθεσης

Πολλές φορές τους αφήνω να επιλέξουν οι ίδιοι τη σειρά με την οποία θα εκτελέσουν τις ασκήσεις από ένα φύλλο εργασίας.


Επίσης, στα μεγάλα projects μου αρέσει να τους δίνω τη δυνατότητα να επιλέξουν ποιο θα είναι το τελικό προϊόν: Μια παρουσίαση, ένα παιχνίδι, μια δημοσίευση, μια κατασκευή κλπ. Τους αφήνω να επιλέξουν αυτοί.


3. Pair share (ή εταιρική διδασκαλία)


Η διδασκαλία σε ζευγάρια είναι πραγματικά μια τεχνική που έχει 100% επιτυχία σε κάθε τάξη. Χρησιμοποιώ το pair share κάθε φορά που διδάσκω κάτι καινούριο, γιατί πιστεύω ότι πραγματικά βοηθά στην καλύτερη αφομίωση μιας νέας δεξιότητας.


Ο τρόπος που γίνεται το pair share είναι πολύ απλός: Αφού διδάξω κάτι σε όλη της τάξη, ένας από κάθε ζευγάρι αναλαμβάνει να το διδάξει αμέσως στο διπλανό του. Δηλαδή, αρχικά οι μαθητές ακούν αυτό που λέω και μετά το επαναλαμβάνουν στο συνεργάτη τους.


Αυτή η διαδικασία αυξάνει την απομνημόνευση.


Διαπιστώνω ότι οι μαθητές είναι πιο συντονισμένοι και αφοσιωμένοι κατά τη διάρκεια του μαθήματος μου επειδή ξέρουν ότι θα πρέπει να διδάσκουν τακτικά. Η παροχή πολλών ευκαιριών στους μαθητές για να μιλήσουν βοηθά δραστικά στη μείωση της φλυαρίας, αλλά και στην εμπέδωση των όσων έχουν ήδη διδαχθεί.


Πολύ συχνά, λοιπόν, τους προτρέπω:

  • Διδάξτε στο διπλανό σας τις οδηγίες που μόλις σας έδωσα

  • Διδάξτε το διπλανό σας πώς λύσατε αυτό το πρόβλημα

  • Διδάξτε το διπλανό σας γιατί είναι σωστή η μία λύση κι όχι η άλλη

Διαβάστε περισσότερα εδώ.


4. Διδασκαλία σε ομάδες μαθητών


Η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία είναι από τις πιο must μεθόδους διδασκαλίας. Τα ίδια τα παιδιά αναφέρουν τα οφέλη της με το πέρας κάθε σχολικής χρονιάς:


"Μάθαμε να δουλεύουμε συνεργατικά και δεθήκαμε περισσότερο σαν ομάδα"


Η εργασία σε ομάδες ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μη βαριούνται οι μαθητές μας στο μάθημα. Επειδή, όμως, πρόκειται για μια ολόκληρη φιλοσοφία μάθησης που άνθισε τα τελευταία χρόνια, θα πρότεινα να διαβάσετε τη σχετική βιβλιογραφία και να ρίξετε μια ματιά στο άρθρο "Πως θα εφαρμόσουμε την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία στην ταξη μας" .


Η πιο ενδιαφέρουσα εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας είναι στη μάθηση μέσω έργου (project).


Η μάθηση βάσει έργου έχει τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά:

  • Καταρχάς είναι μια μέθοδος διδασκαλίας που θέτει στο επίκεντρο τον μαθητή. Οι μαθητές είναι αυτοί που αποφασίζουν το θέμα (ή συναποφασίζουν με εσάς).

  • Βασίζεται σε ένα πραγματικό πρόβλημα. Οι μαθητές καλούνται να επιλύσουν ένα συγκεκριμένο (και κατά προτίμηση πραγματικό) πρόβλημα.

  • Η μάθηση γίνεται μέρος της διαδικασίας της επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος. Δηλαδή, καθώς οι μαθητές εργάζονται για να λύσουν το πρόβλημα, εφαρμόζουν και αναπτύσσουν ακαδημαϊκές δεξιότητες και γνώσεις.

  • Συχνά, οι μαθητές συνεργάζονται σε ομάδες για να λύσουν αυτές τις προκλήσεις. Αυτό τους βοηθά να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες, όπως η επικοινωνία και η ομαδική εργασία.

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι χρησιμοποιώντας τέτοιες μεθόδους διδασκαλίας θα καταφέρουμε να κάνουμε τους μαθητές μας να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το μάθημα μας.


5. Διαδραστικά τετράδια

Τα φύλλα εργασίας όσο χρήσιμα κι αν είναι, ΔΕΝ είναι ελκυστικά! Γι' αυτό το λόγο προσπαθώ όλο και περισσότερο να χρησιμοποιώ αλληλεπιδραστικές ασκήσεις για τα τετράδιά τους για να εξασκήσουν δεξιότητες.


Με τον όρο αλληλεπιδραστικές ασκήσεις εννοώ ασκήσεις στις οποίες τα παιδιά καλούνται να κόψουν, να διπλώσουν και στη συνέχεια να κολλήσουν στο τετράδιό τους. Μερικές φορές πρέπει να χρησιμοποιήσουν ζάρια ή μαρκαδόρους, να κινηθούν και να δημιουργήσουν. Περισσότερα για τα αλληλεπιδραστικά τετράδια θα προσπαθήσω να γράψω σε κάποιο άλλο ποστ.


Αυτοί είναι οι τρόποι με τους οποίους προσπαθώ να κρατώ τους μαθητές μου σε εγρήγορση. Ελπίζω να σας άρεσαν!


6. Ανάθεση ρόλων

Το να αναθέτουμε διάφορους ρόλους στους μαθητές μας τους δίνει μια αίσθηση σκοπού, η οποία βοηθά στην αυτοεκτίμηση τους και στη ρύθμιση της συμπεριφοράς τους.


Μπορείτε να διαλέξετε από μια πληθώρα ρόλων, τους οποίους θα εναλάσσετε στους μαθητές. Κάποιους από αυτούς μπορείτε να δείτε εδώ.


Διαβάστε επίσης:




Και κατεβάστε ένα μενού θεμάτων έκθεσης για το καλοκαίρι!

Comments


bottom of page