Πως να Προετοιμαστείς Τέλεια για τη Φετινή Χρονιά!
Η εποχή της επιστροφής στο σχολείο φέρνει πάντα μια σειρά από συναισθήματα: Ευτυχία, ενθουσιασμό, άγχος, ακόμα και λίγο φόβο. Οι πρώτες μέρες του σχολείου είναι μια μετάβαση για μαθητές και καθηγητές. Μια μετάβαση πίσω στη ρουτίνα. Ίσως φέρνει μαζί της ένα νέο άγχος. Άγχος για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων.
Μπορεί να ανησυχούμε για το πώς να ξεκινήσουμε δυνατά τη χρονιά και να δείξουμε στους μαθητές μας ότι η μάθηση μπορεί να είναι διασκεδαστική. Καθώς ξεκινούμε να σχεδιάζουμε για τη νέα σχολική χρονιά, εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να έχουμε κατά νου για την καλύτερη δυνατή επιστροφή στο σχολείο:
1.Δραστηριότητες για την οικοδόμηση κοινότητας στην τάξης
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην αρχή της χρονιάς είναι να αφιερώσετε χρόνο στη δημιουργία μιας κοινότητας στην τάξη. Αυτό βοηθά τους μαθητές να αισθάνονται άνετα και ασφαλείς, που είναι προαπαιτούμενα για τη μάθηση.
Ο Teddy Roosevelt είπε κάποτε, «Οι άνθρωποι δεν νοιάζονται για το πόσα ξέρεις μέχρι να μάθουν πόσο ενδιαφέρεσαι ».
Επενδύστε σε δραστηριότητες γνωριμίας των μαθητών και δραστηριότητες δεσίματος ομάδας.
Μια άλλη υπέροχη πρακτική για την τάξη είναι ο λεγόμενος "κύκλος της εμπιστοσύνης" που πιστεύω ότι πρέπει να πραγματοποιείται σε ΚΑΘΕ τάξη ανεξαιρέτως. Δεν αποτελεί μόνο δραστηριότητα της πρώτης ημέρας, αλλά μια πρακτική που πιστεύω ότι αξίζει να την εφαρμόσετε φέτος με τα μικράκια σας, καθώς εγώ το εφάρμοσα και είδα διαφορά στην αυτοπεποίθηση των μαθητών, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ τους.
Αποτελεί την ώρα συνάντησης της ολομέλειας της τάξης σε έναν κύκλο. Στον κύκλο της εμπιστοσύνης (συμβαίνει μια φορά την εβδομάδα ή περισσότερο εάν βλέπετε ότι χρειάζεται) συζητάμε πρόβληματα που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ μας, λύνουμε τις διαφορές μας, νέες ιδέες τίθενται σε ψηφοφορία από τα παιδιά και φυσικά ο κάθε μαθητής και η κάθε μαθήτρια έχει το χρόνο να μιλήσει για κάτι πολύ σημαντικό που τον απασχολεί. Συνήθως, κάθε μας συνάντηση έχει κι ένα συγκεκριμένο θέμα (φιλία, συναισθήματα, γονείς, γνωριμία με τον εαυτό). Μπορείτε να προμηθευτείτε υλικό το οποίο θα συμβουλεύεστε από το ΚΕΘΕΑ της περιοχής σας. Με μια ενημέρωση, παρέχουν απίστευτα χρήσιμο υλικό για τη συναισθηματική καλλιέργεια των μαθητών.
2. Ορισμός κανόνων και ρουτινών της τάξης
Καλό είναι να έχετε προαποφασίσει τους κανόνες και τις προσδοκίες που έχετε για την τάξης σας. Η ύπαρξη σαφών ορίων και κανόνων από την πρώτη ημέρα θα προετοιμάσει τους νέους μαθητές σας για επιτυχία και θα αποτρέψει αρκετά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αργότερα μέσα στη χρονιά.
Στο παρακάτω λινκ μπορείτε να βρείτε έτοιμους εκτυπώσιμους κανόνες τόσο για μεγαλύτερες όσο και για μικρότερες τάξεις. Ρίξτε μια ματιά εδώ.
Πάρτε το χρόνο σας στη διδασκαλία των ρουτινών. Αφιερώστε χρόνο κάθε μέρα για να διδάξετε σημαντικές ρουτίνες στην τάξη. Θα χρειαστεί να διδάξετε σκόπιμα στους μαθητές πώς να ολοκληρώνουν γενικές δραστηριότητες στην τάξη, όπως το ακόνισμα μολυβιών, η χρήση της τουαλέτας, η προετοιμασία για το σπίτι, τι να κάνουν αν τελειώσουν νωρίς, κ.λπ.…
Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε για όλα τα πράγματα που πρέπει να συμβαίνουν κάθε μέρα για να διατηρείται ομαλή ροή της τάξης σας και προγραμματίστε χρόνο για να τους διδάξετε αυτές τις ρουτίνες.
Καθώς καθιερώνονται διαδικασίες και ρουτίνες στην τάξη, συμπεριλάβετε τους μαθητές σας στη διαδικασία. Φροντίστε να μιλήσετε για το τι κάνει έναν καλό συμμαθητή και πώς μοιάζει. Εμπλέξτε τα παιδιά ενεργά στη διαδικασία. Δείτε στο παρακάτω άρθρο πως μπορείτε να το κάνετε αυτό: 4 Τεχνικές για να Διδάξουμε Ρουτίνες στην Τάξη μας
3.Προετοιμασία για την πρώτη συνάντηση με τους γονείς
Οι μαθητές και οι οικογένειες τους πάντα ανυπομονούν για την πρώτη συνάντησημε το/τη δάσκαλο/α! Είναι η πρώτη ευκαιρία για όλους να συστηθούν, ώστε η σχολική χρονιά να αρχίσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις!
Αν και υπάρχει περιορισμένος χρόνος κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, είναι σημαντικό να την κάνουμε συναρπαστική και ουσιαστική! Μαζί με μια παρουσίαση power point που θα κάνετε, όπου θα εξηγείτε τις βασικές αρχές της διδασκαλίας σας και κάποια πράγματα για τον εαυτό σας, προτείνω να αξιοποιήσετε και και κάποιες από τις ιδέες που προτείνονται στο παρακάτω άρθρο: 8 Τρόποι για να Αξιοποιήσετε στο Έπακρο την Πρώτη Συνάντηση με τους Γονείς.
4.Οργάνωση της τάξης ανάλογα με τους στόχους μας
Ετοιμάστε φακέλους για κάθε μαθητή
Ορίστε ένα φάκελο για κάθε μαθητή για να οργανώσετε καλύτερα τη δουλειά που κάνει ο κάθε μαθητής στην τάξη. Χρησιμοποιήστε το φάκελο στις συναντήσεις σας με τους γονείς και χαρίστε τον στο τέλος της σχολικής χρονιάς ως ενθύμιο.
Ορίστε καθήκοντα/ρόλους για τους μαθητές σας
Οι ρόλοι βοηθούν τους μαθητές να αισθάνονται ότι έχουν μια σημαντική θέση στην τάξη και ενισχύουν την αίσθηση της κοινότητας. Τους δίνουν μια αίσθηση σκοπού, η οποία βοηθά στην αυτοεκτίμηση και στη ρύθμιση της συμπεριφοράς τους. Οι ρόλοι, επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της ευγένειας και μας βοηθούν να διεκπεραιώσουμε εργασίες αντί να επωμιζόμαστε όλα εμείς! Αξίζει να τους δοκιμάσετε. Διαβάστε εδώ: 21 ρόλους που μπορείτε να αναθέσετε για τη νέα χρονιά.
Φτιάξτε μια όμορφη γωνία έκθεσης στην τάξη
Οργανώστε ένα μέρος όπου μπορείτε να επιδείξετε τη δουλειά των μαθητών σας. Προετοιμάστε έναν όμορφο εκθεσιακό χώρο σε έναν τοίχο της τάξης όπου τα παιδιά θα μπορούν να αναζητούν τη δουλειά τους. Αυτό τους ενθαρρύνει και τους παρακινεί να κάνουν το καλύτερο δυνατό έργο. (Φέτος σκέφτομαι να αντιστοιχίσω τη φωτογραφία κάθε παιδιού με το σημείο στο οποίο θα τοποθετεί τις εργασίες του.)
Βρείτε κουτιά και δοχεία
Οργανώστε μέσα σε απλά καλάθια διάφορα είδη μαθητών όπως ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, κόλλα, αυτοκόλλητα κ.λπ. και κρατήστε τα αποθηκευμένα και τακτοποιημένα σε ένα κοινό ράφι.
Οργανώστε τη βιβλιοθήκη σας
Το πρώτο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να βάλετε οπωσδήποτε ετικέτα στα βιβλία σας, ώστε τα παιδιά σας να γνωρίζουν ότι αυτά τα βιβλία ανήκουν στη βιβλιοθήκη της συγκεκριμένης τάξης. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό. Μερικοί δάσκαλοι τυπώνουν ετικέτες με το επώνυμό τους για να κολλήσουν στα βιβλία τους, ενώ άλλοι βάζουν μια σφραγίδα στο εσωτερικό εξώφυλλο.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ταξινομήσετε τα βιβλία της τάξης σας. Μπορείτε να ταξινομήσετε κατά θέματα, είδη, θέματα ή επίπεδα ανάγνωσης. και πραγματικά δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να το κάνετε. Απλώς βεβαιωθείτε ότι οι μαθητές σας γνωρίζουν πώς να βρίσκουν τα βιβλία που τους ενδιαφέρουν.
5.Δραστηριότητες για τους μαθητές που τελειώνουν γρήγορα
Μερικά παιδιά μας τελειώνουν τις εργασίες τους πολύ πιο γρήγορα από άλλα. Και δεν τα καταφέρνουν πάντα να κάθονται ήσυχα και να περιμένουν όλους τους άλλους να τελειώσουν. Γιατί να μη διαφοροποιήσουμε τη διδασκαλία μας δίνοντας ευκαιρίες εμβάθυνσης σε αυτούς τους μαθητές, ώστε να αναπτύξουν περισσότερο τις δεξιότητές τους ή να κάνουν κάτι που τους ευχαριστεί;
Έχοντας έτοιμη μια λίστα με δραστηριότητες θα σας βοηθήσει να κρατήσετε όλους τους μαθητές απασχολημένους. Αυτό σημαίνει λιγότερο άγχος για όσους εξακολουθούν να εργάζονται αλλά και για εσάς καθώς το μαθημα συνεχίζεται απρόσκοπτα!
Μπορείτε, επίσης, να φτιάξετε μια γωνιά στην τάξη σας, όπου θα κατασκευάσετε ένα μενού επιλογών με δραστηριότητες (τις οποίες θα αλλάζετε μέσα στη χρονιά) και οι μαθητές σας να διαλέγουν ποια θέλουν να ολοκληρώσουν κάθε φορά, χρησιμοποιώντας αυτές τις κάρτες που έχω φτιάξει για το συγκεκριμένο σκοπό. Δείτε εδώ τι σημαίνει κάθε δραστηριότητα σε αυτές τις κάρτες.
6.Συχνές προκλήσεις STEM
Το ξέρω ότι το STEM είναι ένα αρκετά παρεξηγημένο πεδίο. Η αλήθεια είναι όμως, ότι προκαλώντας τους μαθητές μας να σκεφτούν και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κάτι χειροπιαστό, όχι μόνο τους εξιτάρει και τους ενθουσιάζει, αλλά ασκεί και πάρα πολλές δεξιότητες. Δοκιμάστε το και θα δείτε τι εννοώ. Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε αμέτρητες δραστηριότητες stem για κάθε επίπεδο. Οι προκλήσεις STEM καλούν τους μαθητές να κατασκευάσουν κάτι με συγκεκριμένα δοθέντα υλικά από εσάς, να επιλύσουν κάποιο πρόβλημα κλπ. Δείτε εδώ ένα παράδειγμα. Διαβάστε και εδώ Stem για μικρούς μαθητές
7. Διαφοροποίηση της διδασκαλίας
Στον κλάδο της διαφοροποιημένης διδασκαλίας υπάρχει ο όρος "tiered assignment", δηλαδή δραστηριότητα κλιμακωτής δυσκολίας. Στην ουσία όταν διδάσκουμε μια δεξιότητα και γνωρίζουμε ότι κάποιοι μαθητές έχουν κατακτήσει τη βάση της ενώ άλλοι όχι, τότε δίνουμε τη δυνατότητα στον κάθε μαθητή να εξασκηθεί ακριβώς στο επίπεδο που του ταιριάζει, χωρίς να χάνει χρόνο με το να επαναλαμβάνει τις βασικές γνώσεις. Ο τρόπος που λειτουργεί το tiered assignment είναι ακριβώς αυτός:
Δε χρειάζεται να ετοιμάζουμε διαφορετικά φύλλα εργασίας για κάθε μαθητή. Αντ' αυτού, προσφέρουμε τρεις ασκήσεις (επίπεδα), στο ίδιο φύλλο εργασίας, από τα οποία οι ίδιοι μπορούν να διαλέξουν. Οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν μόνο μία από αυτές. Για παράδειγμα, εάν έχουμε 20 προβλήματα εξάσκησης για ένα μάθημα μαθηματικών ή γραμματικής που πηγαίνουν από το πιο εύκολο στο πιο δύσκολο, αντί να ζητήσουμε από όλους τους μαθητές και τα 20 προβλήματα, το επίπεδο 1 μπορεί να είναι ταπροβλήματα 1-10, το επίπεδο 2 μπορεί να είναι τα 5-15 , και το επίπεδο 3 μπορεί να είναι τα 11-20. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.
8.Καινούργιες μεθόδοι ή τεχνικές διδασκαλίας
Όσο παλιοί κι αν είμαστε στο χώρο της εκπαίδευσης, μια καινούρια μέθοδος διδασκαλίας πάντα φαίνεται θελκτική και μας προσελκύει να τη δοκιμάσουμε! Εδώ είναι μόνο μερικές από αυτές που μου αρέσουν να χρησιμοποιώ:
Οργανωμένο σύστημα διδασκαλίας της έκθεσης
Ως εκπαιδευτικοί υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να αγαπήσουν τα παιδιά μας την έκθεση. Το λάθος μας, συνήθως, ξεκινά από το ότι δε θεωρούμε ξεχωριστό μάθημα τη διδασκαλία της έκθεσης. Εντάσσεται στα πλαίσια της γλώσσας και αρκούμαστε στο να βάλουμε ένα θέμα έκθεσης και να ζητήσουμε από τους μαθητές να το αναπτύξουν. Θα σας πρότεινα να διαβάσετε 5 Συμβουλές για τη διδασκαλία της έκθεσης.
Πρωινή συνάντηση στο χαλί (για μικρές τάξεις) ή σε κύκλο (για τις μεγαλύτερες τάξεις).
Η πρωινή συνάντηση είναι ένας συναρπαστικός τρόπος για να συνδεθούμε με τους μαθητές μας στην αρχή κάθε μέρας. Ένας πίνακας στόχων μαζί με ένα πρωινό μήνυμα θα βοηθούν τους μαθητές να εγκλιματιστούν πιο ομαλά στο μάθημα. Σε αυτή τη συνάντηση μπορούν να τεθούν ακόμη και γνωστικοί στόχοι, όπως, το πρόβλημα της ημέρας, όπου οι μαθητές καλούνται να λύσουν ομαδικά ένα μαθηματικό πρόβλημα, ή ο αριθμός της ημέρας για τους μικρότερους μαθητές. Ή οι μαθητές μπορούν απλά να συμπληρώσουν μια καρτέλα αυτορρύθμισης της ημέρας.
Think Pair Share
Η διδασκαλία σε ζευγάρια (με τον επιστημονικό όρο “Think Pair Share”) είναι μια τεχνική που μπορεί να επιτευχθεί σε κάθε τάξη όλων των βαθμίδων. Είναι μια εναλλακτική παιδαγωγική μέθοδος συγκριτικά με τους παραδοσιακούς τρόπους διδασκαλίας και μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε κάθε φορά που διδάσκουμε κάτι καινούριο. Eίναι το απαραίτητο βήμα για την εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας στην τάξη μας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Debate
Το Debate είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική για την τάξη γιατί πέρα από το ενδιαφέρον καλλιεργεί άμεσα απαραίτητες δεξιότητες στους μαθητές. Τα παιδιά εξασκούνται στην ανάπτυξη ορθών και λογικών επιχειρημάτων, μαθαίνουν να μιλούν μπροστά σε ένα ακροατήριο και να παίρνουν πρωτοβουλίες.
Φόρτισε και γράψε
Το «Φόρτισε και γράψε» είναι μια στρατηγική συνεργατικής μάθησης που λειτουργεί σε αρκετά μαθήματα και ενθαρρύνει τη σκέψη και τη συζήτηση υψηλότερου επιπέδου στο επίπεδο της ομάδας αλλά ταυτόχρονα, προωθεί και την ατομική εργασία και επίδοση. Σε αυτό το άρθρο εξηγώ πώς να τη χρησιμοποιήσετε.
Κάρτες αντί για φύλλα εργασιών
Οι κάρτες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες γιατί επιτρέπουν διαφοροποίηση της διδασκαλίας ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες κάθε μαθητή.
Οι μαθητές προτιμούν συχνά τις κάρτες εργασιών από τα φύλλα εργασίας επειδή είναι πιο διαδραστικές και ενθαρρύνουν τη μάθηση με χειραπτικά υλικά και τη συνεργασία. Είναι κάτι χειροπιαστό, που μπορούν να πιάσουν στα χέρια τους, να διαβάσουν το περιεχόμενό του και να το συζητήσουν. Εδώ βρίσκονται “10 τρόποι να χρησιμοποιήσετε κάρτες στην τάξη σας”. Δείτε επίσης τις κάρτες που έχω φτιάξει για την αυτονομία των μαθητών στο μάθημα των μαθηματικών και τις κάρτες ερωτήσεων φιλαναγνωσίας.
Εισιτήρια εξόδου
Ένας απλός, τρόπος να εφαρμόσουμε διαμορφωτική αξιολόγηση στην τάξη μας είναι τα εισιτήρια εξόδου. Ένα εισιτήριο εξόδου μπορεί να γίνει σε δύο ή τρία λεπτά στο τέλος του μαθήματος. Οι μαθητές συμπληρώνουν το φύλλο και το αφήνουν καθώς βγαίνουν από την τάξη. *Έτσι, μπορείτε να αποκτάτε γρήγορες πληροφορίες σχετικά με το αν έμαθαν και τι κατάλαβαν οι μαθητές. Απαιτούν επίσης από τον μαθητή να εφαρμόσει το τι έμαθε, κάτι που βοηθά στην εμβάθυνση της μάθησης. Τέλος, τα εισιτήρια εξόδου προκαλούν τους μαθητές να συνθέσουν πληροφορίες και να εκφράσουν τι κατάλαβαν με δικά τους λόγια. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.
Αυτόνομο περιβάλλον μάθησης (ή αλλιώς self-paced learning)
Ως εκπαιδευτικοί, γνωρίζουμε ότι οι μαθητές μας έχουν διαφορετικές ανάγκες. Μερικοί είναι πολύ γρήγοροι, ενώ άλλοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κατανοήσουν κάποιες ιδέες. Δυστυχώς, στα παραδοσιακά σχολικά περιβάλλοντα, οι απαιτήσεις της ύλης καθιστούν δύσκολη την κάλυψη αυτών των αναγκών. Υπάρχει τρόπος να δημιουργήσουμε ένα αυτοδύναμο περιβάλλον μάθησης στη δική μας τάξη, χωρίς να μειώσουμε τις προσδοκίες μας για τους μαθητές μας. Το μοντέλο αυτό διδασκαλίας προσφέρει μια πρόταση για αυτοδύναμη μάθηση, ανεξάρτητα από το πού και τι διδάσκουμε. Εάν εφαρμοστεί σωστά, το μοντέλο αυτό μπορεί να αυξήσει την απαιτητικότητα της μάθησης, να ενισχύσει την ανθρώπινη σύνδεση και αλληλεπίδραση στην τάξη μας και να προετοιμάσει καλύτερα τους μαθητές μας για την επιτυχία. Σε αυτό το άρθρο περιγράφω με περισσότερη λεπτομέρεια τι αναφέρει η σύγχρονη βιβλιογραφία σε σχέση με ένα τέτοιο περιβάλλον μάθησης.
Αυτοί ήταν οι τρόποι για να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τη φετινή χρονιά. Ελπίζω να σας άρεσαν οι προτάσεις. Θα χαρώ να ακούσω νέες. Εύχομαι σε όλους καλή σχολική χρονιά!!
Comments