top of page
Search

Πεπόνι, πεπόνι!

1η ημέρα

  1. Συζητάμε για την εικόνα της ενότητας και ζητούμε από τα παιδιά να την παρατηρήσουν και να κάνουν υποθέσεις. Ποιος; Πότε; Τι κάνει; Γιατί; Τι να συζητούν άραγε;

  2. Επισημαίνουμε ποιος είναι ο τίτλος του κειμένου. Χρωματίζουν τα Π στον τίτλο.

  3. Κυκλώνουμε στοιχεία της εικόνας που οι λέξεις τους έχουν μέσα το Π (πωλητής, πεπόνοι, πάγκος, παπαγάλος κλπ.).

  4. Διαβάζουμε το κείμενο μεγαλόφωνα και ρωτάμε: Ποιοι είναι οι ήρωες που μιλούν; Τι λένε; Πού βρίσκονται; Τι κάνουν;

  5. Ζητούμε από τα παιδιά να όλα τα Ππ του κειμένου με ένα χρώμα και τα σημεία στίξης με άλλο χρώμα. Αναφέρονται οι λέξεις που έχουν Ππ και τα σημεία στίξης που εντόπισαν. Εξηγούμε τη χρήση του καθενός.

  6. Γράφουμε στο τέλος του κειμένου το είδος του (διάλογος). Συζητούμε ποια κείμενα ονομάζουμε διαλόγους.

  7. Διαβάζουμε το κείμενο όλοι μαζί ή σε ομάδες με διαφορετικούς τρόπους: Χαρούμενα, λυπημένα θυμωμένα, λαχανιασμένα.

  8. Συζητούμε τι μπορεί να πουλά ένας πωλητής (θα χρειαστεί για τη δημιουργική εργασία της επόμενης ημέρας).

  9. Ζητούμε από τα παιδιά να βρουν αν υπάρχουν πρόσωπα-ζώα ή πράγματα μέσα στο κείμενο και να τα κυκλώσουν. Επισημαίνουμε ότι αυτές τις λέξεις τις λέμε ουσιαστικά. Και γράφουμε δίπλα τη λέξεη "ουσιαστικό". Επισημαίνουμε ένα ουδέτερο ουσιαστικό (π.χ πεπόνι).

  10. Εργασία διπλανής σελίδας. Ανάγνωση ποιήματος στη διπλανή σελίδα. Εντοπίζουμε την ομοιοκαταληξία και κυκλώνουμε τις λέξεις που τη δείχνουν. Ακούμε το τραγούδι για τον παπαγάλο από το YouTube (σε κάθε ενότητα ακούμε το προτεινόμενο τραγούδι).

  11. Εργασία στα τετράδια των παιδιών: "Παπαγάλε θέλεις..." Καλούμε τα παιδιά να σκεφτούν και να καλέσουν τον Παπαγάλο να τον κεράσουν φαγητά. Στη συνέχεια, τους ζητούμε να γράψουν τον τίτλο "Παπαγάλε θέλεις". Μπορούμε να κολλήσουμε την εικόνα ενός παπαγάλου. Γράφουμε τη φράση στον πίνακα εάν χρειάζεται. Όμως, το φαγητό που θα επιλέξει κάθε παιδί θα πρέπει να το γράψει μόνο του με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού που του υποδεικνύει τα γράμματα που δε ξέρει.




2η ημέρα

  1. Κολλούμε στο τετράδιο των παιδιών τον πωλητή της ιστορίας μας και τους ζητούμε να γράψουν προτάσεις με το τι πωλεί ο πωλητής. Η εικόνα αυτής της εργασίας διαφοροποιείται ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε μαθητή. Κάποιοι μπορεί να γράψουν 1-2 προτάσεις ενώ άλλοι περισσότερες.



Comentarios


bottom of page