top of page
Search

7 λάθη που κάνουν οι δάσκαλοι

Είναι γεγονός ότι οι δάσκαλοι, και γενικά οι εκπαιδευτικοί, κάνουμε μια από τις δυσκολότερες δουλειές στον πλανήτη! Είναι επόμενο, συνεπώς, να κάνουμε και αρκετά λάθη στη διδασκαλία μας. Σκοπός είναι να θέλουμε να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι!


Ακολουθούν εφτά τακτικές μας που ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη φετινή χρονιά.


Θα σας προτρέψω, επίσης, να διαβάσετε "Πως να μη βαριούνται οι μαθητές μας στο μάθημα".


1. Κρατούμε τους μαθητές συνεχώς στα θρανία


Τα παιδιά δεν είναι φτιαγμένα να κάθονται ακίνητα. Πρέπει να μετακινούνται! Μερικές ιδέες για να μη μένουν τα παιδιά καρφωμένα στις θέσεις τους περιλαμβάνουν:

  • Την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία

  • Τα παιχνίδια

  • Τη μουσική σε διάφορες περιστάσεις μέσα στην τάξη

  • Τα εναλλακτικά καθίσματα μέσα στην τάξη (μπορούμε να αγοράσουμε διαφορετικά είδη καθισμάτων, τα οποία οι μαθητές θα χρησιμοποιούν ανάλογα με την εργασία)


2. Φοβόμαστε να επιβάλλουμε την πειθαρχία


Αυτό είναι συνήθως ένα λάθος που κάνουμε οι νέοι εκπαιδευτικοί.


Φοβόμαστε ότι αν πειθαρχήσουμε τα παιδιά, θα θεωρηθούμε κακοί και δεν θα αρέσουμε σε αυτά.


Αυτό συχνά οδηγεί σε μια τάξη που δεν ελέγχεται και προκαλεί αδικαιολόγητο άγχος στον δάσκαλο και στους μαθητές.


Τα παιδιά θέλουν να ξέρουν ότι τα αγαπάμεε αρκετά και γι' αυτό τα πειθαρχούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε στρατηγοί! Αντίθετα, οφείλουμε να τους διδάσκουμε τους κανόνες και τις προσδοκίες της τάξης.


Μιλήστε για το πώς θα είναι τα πράγματα όταν οι μαθητές ακολουθούν τους κανόνες της τάξης. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν πόσες προειδοποιήσεις θα δοθούν και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους μαθητές που παραβιάζουν τους κανόνες.


3. Χρησιμοποιούμε φύλλα εργασίας σε υπερβολικό βαθμό


Όταν πηγαίναμε στο σχολείο, ήταν απολύτως σύνηθες να συμπληρώνουμε ένα φύλλο εργασίας για κάθε δεξιότητα και μάθημα και η δουλειά μας τελείωνε εκεί.


Ωστόσο, οι μελέτες στην εκπαιδευτική έρευνα, ωστόσο, δείχνουν σταθερά ότι οι μαθητές πρέπει να κινηθούν, να μιλήσουν, να εκτελέσουν, να διδάξουν, να δημιουργήσουν και να πειραματιστούν για να εμπεδώσουν πραγματικά ένα θέμα.


Δε λέω ότι δεν είναι χρήσιμα και φύλλα εργασίας! Απλώς, είναι ωφέλιμο να προσπαθούμε να παρέχουμε δραστηριότητες που κάνουν τους μαθητές να αλληλεπιδρούν με τις εργασίες τους και μεταξύ τους!



4. Πάμε με το ρυθμό του πιο αργού μαθητή

Αυτό είναι μια τεράστια παγίδα, στην οποία έχω πέσει αρκετές φορές. Αγαπάμε τα παιδιά μας και λίγο περισσότερο τους μαθητές που χρειάζονται επιπλέον χρόνο και προσοχή. Είναι δελεαστικό να κινούμαστε με την ταχύτητά τους.


Όμως, τα υπόλοιπα παιδιά χρειάζονται να συνεχίσουμε τον ρυθμό. Διαφορετικά, βαριούνται, εμφανίζονται προβλήματα συμπεριφοράς και δεν φτάνουμε ποτέ όλους τους στόχους μας.


Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για όλη την τάξη μας είναι να πηγαίνουμε με υγιή ταχύτητα και μετά να ξαναδιδάσκουμε και να εμπλουτίζουμε τις μικρές μας ομάδες. Η διατήρηση ενός σταθερού ρυθμού βοηθά όλους τους μαθητές να παραμείνουν αφοσιωμένοι.


5. Διδάσκουμε όλη την ώρα σε όλη την τάξη

Όταν πηγαίναμε εμείς σχολείο οι δάσκαλοί μας στέκονταν μπροστά στην τάξη και έκαναν διάλεξη, κάτι το οποίο μετά από κάποια στιγμή κούραζε και γινόταν βαρετό.


Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να κάνουμε μια εξαιρετικά σύντομη διάλεξη (10-15 λεπτά). Στη συνέχεια, να σπάμε τους μαθητές σε μικρές ομάδες για να εκτελέσουν ομαδικές εργασίες ή να εξασκήσουν μια δεξιότητα με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε ομάδα και να τους συναντούμε εκεί.


Αυτό θα επιτρέψει μεγάλη διαφοροποίηση της διδασκαλίας και πολύ περισσότερη διασκέδαση και αφοσίωση των μαθητών!


6. Μιλάμε υπερβολικά πολύ


Οι δάσκαλοι αγαπούμε να μιλάμε.


Όταν διδάσκουμε είναι σαν να σηκωνόμαστε στη σκηνή και κάνουμε έναν μονόλογο. Είναι ένας καλός μονόλογος. Αλλά κάτι του λείπει...


Η φωνή των παιδιών.


Τα παιδιά πρέπει να μιλήσουν! Οι μαθητές θα είναι πιο αφοσιωμένοι και θα θυμούνται περισσότερα από τα μαθήματα εάν ενθαρρύνονται να μιλούν λίγο περισσότερο.


Ένας τρόπος να το καταφέρουμε αυτό είναι η τεχνική “Think-Pair-Share”.


Ο τρόπος που γίνεται το pair share είναι πολύ απλός: Αφού διδάξουμε κάτι σε όλη της τάξη, ένας από κάθε ζευγάρι αναλαμβάνει να το διδάξει αμέσως στο διπλανό του. Δηλαδή, αρχικά οι μαθητές ακούν αυτό που λέμε και μετά το επαναλαμβάνουν στο συνεργάτη τους. Αυτή η διαδικασία αυξάνει την απομνημόνευση και κρατά τους μαθητές πιο συντονισμένους και αφοσιωμένους κατά τη διάρκεια του μαθήματος.


Πολύ συχνά, λοιπόν, προτρέπουμε τους μαθητές:

  • Διδάξτε στο διπλανό σας τις οδηγίες που μόλις σας έδωσα

  • Διδάξτε το διπλανό σας πώς λύσατε αυτό το πρόβλημα ή

  • Διδάξτε το διπλανό σας γιατί είναι σωστή η μία λύση κι όχι η άλλη

Έχω αφιερώσει ειδικό άρθρο για το Think-Pair-Share, θα το βρείτε εδώ.


7. Κάνουμε εμείς όλες τις επιλογές για τους μαθητές


Όταν οι μαθητές νιώσουν ότι έχουν κάποιο έλεγχο στη μάθησή τους, εμπλέκονται πολύ περισσότερο στις δραστηριότητες της τάξης.


Επενδύουν περισσότερο στη μάθησή τους και γίνονται πιο ανεξάρτητοι. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος!


Επομένως, πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να δίνουμε περισσότερες επιλογές στους μαθητές κάθε μέρα. Μερικές ιδέες περιλαμβάνουν:

  • Επιλογή θέσης

  • Επιλογή συνεργάτη ή ομάδα για να συνεργαστούν

  • Επιλογή παιχνιδιού από ένα καλάθι παιχνιδιών που όλα σχετίζονται με τις δεξιότητες που χρειάζονται να εξασκήσουν.

  • Επιλογή βιβλίου για ανάγνωση

  • Επιλογή σειράς με την οποία θα ολοκληρώσουν τις εργασίες τους

  • Επιλογή θέματος έκθεσης που θα γράψουν

Είμαι σίγουρη πως αν, φέτος, αναθεωρήσουμε έστω ένα από αυτά τα 7 σημεία στην τάξη μας, θα δούμε τεράστια διαφορά στην αφοσίωση και στη συγκέντρωση των μαθητών, και τελικά στη συνολική διαχείριση της τάξης!


Εσύ ποιό από τα παραπάνω σημεία θα ήθελες να βελτιώσεις; Ψήφισε!

  • 1

  • 2

  • 3

  • 4



Comments


bottom of page