Η διδασκαλία σε ζευγάρια ή αλλιώς το Think Pair Share
Η διδασκαλία σε ζευγάρια (με τον επιστημονικό όρο “Think Pair Share”) είναι μια τεχνική που μπορεί να επιτευχθεί σε κάθε τάξη όλων των βαθμίδων. Είναι μια εναλλακτική παιδαγωγική μέθοδος συγκριτικά με τους παραδοσιακούς τρόπους διδασκαλίας και μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε κάθε φορά που διδάσκουμε κάτι καινούριο. Eίναι το απαραίτητο βήμα για την εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας στην τάξη μας.
Τι ακριβώς είναι το Think Pair Share;
To Think Pair Share θα μπορούσε να έχει τις εξής μορφές:
Αφού διδάξουμε κάτι σε όλη την τάξη, ζητούμε από τους μαθητές να εργαστούν με το διπλανό τους. Ένας από κάθε ζευγάρι αναλαμβάνει να διδάξει αμέσως στο διπλανό του αυτό που διδάξαμε.
Ο εκπαιδευτικός να θέτει ένα ερώτημα, οι μαθητές να σημειώνουν τις ιδέες τους σε ένα χαρτί και κατόπιν απευθύνονται στο διπλανό τους για να συζητήσουν τις ιδέες τους μεταξύ τους. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να περπατάει στην αίθουσα και να βλέπει τι γράφουν οι μαθητές.
Ας δούμε ένα παράδειγμα εφαρμογής του Think Pair Share σε μαθητές τις Α' Δημοτικού:
Πως εφαρμόζουμε το Think Pair Share;
Πολύ συχνά την ώρα της διδασκαλίας μπορούμε να προτρέπουμε τους μαθητές:
Διδάξτε στο διπλανό σας τις οδηγίες που μόλις σας έδωσα (π.χ τι κάνουμε κάθε φορά που γράφουμε έκθεση).
Διδάξτε στο διπλανό σας την τεχνική που μόλις σας έδειξα (π.χ πως βρίσκουμε το ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο δύο παρονομαστών ή πως εφαρμόζουμε τη μέθοδο των τριών).
Διδάξτε το διπλανό σας πώς λύσατε αυτό το πρόβλημα (τι ακριβώς σκεφτήκατε για να βρείτε τη λύση-ανάπτυξη μεταγνωστικής σκέψης).
Σκεφτείτε τι θα απαντούσατε στην ερώτησή μου, καταγράψτε τις ιδέες σας κι έπειτα συζητήστε τις με το διπλανό σας. Ανταλλάξτε απόψεις.
Αναπτύξτε και καταγράψτε με το διπλανό σας μια ιστορία εμπνευσμένη….
Λύστε σε συνεργασία με το διπλανό σας το εξής μαθηματικό πρόβλημα…
Η τεχνική αυτή εμποδίζει κάποιους μαθητές να υιοθετήσουν τη στάση ότι απλώς θα αράξουν και θα αφήσουν τους συμμαθητές τους να βρουν όλες τις λύσεις και να εκφράσουν όλες τις απόψεις. Επιτρέπει επίσης στον εκπαιδευτικό να παρακολουθήσει τι έχουν κατανοήσει όλοι οι μαθητές και τι όχι.
Όταν εφαρμόζεται το Think Pair Share, στο ζευγάρι των μαθητών μπορούν να δίνονται συγκεκριμένοι ρόλοι που θα αλλάζουν σε κάθε πρόβλημα: Αυτός που επιλύει τα προβλήματα και ο ακροατής. Ο πρώτος διαβάζει το πρόβλημα δυνατά και μιλάει για τη λύση του προβλήματος. Ο δεύτερος ακολουθεί όλα τα βήματα και εντοπίζει τυχόν σφάλματα που προκύπτουν. Ο ακροατής, ωστόσο, δεν θα πρέπει να επισημαίνει ρητά πιο ακριβώς είναι το σφάλμα. Αρκεί να σχολιάσει ότι έχει γίνει σφάλμα (Lochhead & Whimbey, 1987).
Ποια είναι τα οφέλη του Think Pair Share;
Κάθε φορά που εφαρμόζεται η διδασκαλία σε ζευγάρια οι εκπαιδευτικοί με βάση τη βιβλιογραφία, διαπιστώνουν ότι:
Οι μαθητές είναι πιο συντονισμένοι και αφοσιωμένοι κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
Οι μαθητές ξέρουν ότι θα πρέπει οι ίδιοι να διδάξουν τακτικά το διπλανό τους και αυτό τους καθιστά σε εγρήγορση.
Οι μαθητές δεν αισθάνονται την πίεση από τους συνομηλίκους που συνεπάγεται η απάντηση σε ερωτήσεις μπροστά σε ολόκληρη την τάξη.
Η παροχή πολλών ευκαιριών στους μαθητές για να μιλήσουν βοηθά δραστικά στη μείωση της φλυαρίας, αλλά και στην εμπέδωση των όσων έχουν ήδη διδαχθεί.
Οι ήσυχοι-καλοί μαθητές δεν ξεχωρίζουν πολύ από τους συμμαθητές τους (που είναι ένα από τα ζητούμενα της ομαδοσυνεργατικής).
Ίσως το βασικότερο πλεονέκτημα αυτής της στρατηγικής είναι ότι η φωναχτή παρουσίαση της διαδικασίας επίλυσης προβλημάτων βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν την αναλυτική τους σκέψη. Η αναλυτική σκέψη είναι μια δεξιότητα δύσκολη να διδαχθεί, καθώς γίνεται μέσα στο κεφάλι των μαθητών (Seng, 2007). Η διδασκαλία σε ζευγάρια βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν αυτού του είδους τις δεξιότητες αποτελεσματικά.
Ως στρατηγική συνεργατικής μάθησης, λοιπόν, το Think Pair Share ωφελεί τους μαθητές στους τομείς των ακαδημαϊκών επιτευγμάτων, της αυτοεκτίμησης και του αυξημένου ενδιαφέροντος για τη μάθηση και τους μαθητές (Robertson, 2006).
Επιπλέον, σύμφωνα με τους Marzano και Pickering (2005), το ThinkPair Share:
Είναι μια γρήγορη τεχνική, δε χρειάζεται πολύς χρόνος προετοιμασίας εκ μέρους του εκπαιδευτικού και παρακινεί όλους τους μαθητές να συμμετάσχουν ακόμη κι αυτούς που παρουσιάζουν μικρό ενδιαφέρον για το θέμα. O εκπαιδευτικός απασχολεί με αυτή την τεχνική ολόκληρη την τάξη ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι οι αδιάφοροι ή ζωηροί μαθητές χάνουν την ευκαιρία τους να λουφάρουν και αναγκάζονται να συμμετάσχουν ενεργά στο μάθημα.
Γιατί να εφαρμόσω το Think Pair Share;
Με τη συνεχή εξάσκηση αυτής της τεχνικής επιτυγχάνουμε όλα τα οφέλη που αναφέρθηκαν παραπάνω και προετοιμάζεται επίσης η οδός για μια επιτυχημένη εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας σε ομάδες μεγαλύτερης σύστασης από δύο άτομα. Η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία δε μπορεί να προκύψει αυτόματα από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Χρειάζεται η προετοιμασία του κατάλληλου εδάφους για την επιτυχή εφαρμογή της. Το Think Pair Share είναι ο κατάλληλος δρόμος για αυτή την προετοιμασία.
Ελπίζω το άρθρο αυτό να σας φάνηκε χρήσιμο. Εάν σας άρεσε, θα χαρώ να κουβεντιάσουμε τις απόψεις σας για το θέμα. Μη διστάσετε να μου γράψετε σχόλιο!
Δείτε επίσης:
Κάρτες φιλαναγνωσίας για να εφαρμόσετε το "Think Pair Share".
Comentaris